6724 Szeged, Boros József u. 11.
+36 (20) 350 5981
Iris Optika Szeged

Szemünk színének titkai | Íris Optika Szeged - Szemvizsgálat, kontaktlencse, szemüvegek és napszemüvegek Optika és Szemvizsgáló Szalon

Hírek

Minden ember más és más, ez a szemünk színére is igaz. Tudjuk, hogy több féle szemszín létezik, de azt tudjuk-e, hogy szemünk színe hirtelen is változhat.

A szemünk színéért - szüleinken kívül - egy melanin nevű barna pigment a felelős ami a szem szivárványhártya részében található, minden egyes embernél más-más mennyiségben.
Ősidőkben az emberek barna szemekkel látták meg a napvilágot, azonban az idők folyamán bekövetkezett genetikai változások miatt lett szemünk egyre színesebb és alkalmazkodóbb.
A világon a leggyakoribb szemszín a barna és annak árnyalatai. 
A kék szemszínt pedig éppen a kevés melanin szám okozza, a zöld szemszín pedig a kék és a barna szín közötti melanin mennyiség határozza meg. 
Az albínó embereknél annyira kevés vagy nincs is melanin, hogy a belső vérerek tükröződnek és ettől piros színűnek látszik szemük színe.

Azt tudjuk, hogy gyermekeink kék szeme sok esetben változik más színűvé felnőtt korára.
Felnőtt korunkban bekövetkező szemszínváltozások már nem a melanin mennyiségének a változásai miatt következnek be, mint gyermekeinknél, hanem inkább a mi „szemünk játéka”.
Szemünkben lévő mozgató izmok, melyek képesek pupillát tágítani vagy épp szűkíteni azt, 
meghatározzák mennyi fény jusson szemünkbe. 
A pupilla méretét más dolgok, hangulatváltozások is befolyásolhatják. Például stresszes állapotban a pupilla szűkebb lesz, és ez által a körülötte lévő íriszt több fény fogja érni, ami hatással lehet a szemszínre is.
Főleg a világosabb szemszínűeknél figyelhető meg időszakosan a színváltozás.
A szemszín változását az íriszt érő, és onnan visszatükröződő fény idézi elő, mivel a színek a fény hullámainak hosszúságától függnek, minden hullámhossz más és más színt tartalmaz.
Egyszerű fénytörés optikai játéka ez, például ha kék szemünk van, akkor a kevesebb kék spektrumú fény miatt a szemünk szürkének fog látszani.
Pupillánk szűkülése vagy tágulása az összes szemszínre hatással van és világosíthatja, sötétítheti
azt, hogy megszűrhesse a beáramló fényt és így tökéletesen működhessen eme nagyszerű szervünk a szem.

Hírlevél
Elolvastam és megértettem az Adatkezelési tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy adataimat a tájékoztatóban leírtak szerint kezeljék.
Szemvizsgáló Szalon
6724 Szeged, Boros József u. 11.
Az Árkád hátsó bejáratával szemben
Nyitvatartás
H - P: 10:00 - 18:00
E-mail:
Mobil: +36 (20) 350 5981
Tel: +36 (62) 472 068
Fax: +36 (62) 472 068
Az irisoptikaszeged.hu weboldal sütiket használ a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához és forgalmuk elemzéséhez. További információt kérek!
A rendben gomb megnyomásával Ön beleegyezik a sütik használatába.
Rendben